footer_shadow

Alpine Choughs caught eating droppings in winter-only survival strategy

New study finds high-mountain corvids regularly consume their own and other birds’ droppings during winter food shortages

Alpine Chough

A surprising winter habit
Alpine Choughs have been filmed eating droppings - but only in winter. A new study in the Journal of Avian Biology has documented the behaviour in detail, showing that it may form part of the birds’ strategy for coping with harsh alpine conditions.

While the behaviour is well documented in mammals, it has rarely been recorded in wild birds. The new research provides the first clear evidence of the habit in Alpine Chough Pyrrhocorax graculus, including birds eating their own droppings and, more unusually, competing to eat those of other adults.

Only happens in winter
Researchers monitored a colour-ringed population in Berchtesgaden, southern Germany, during winter and summer 2024. Across 1,422 recorded droppings, nearly half were eaten - but only during winter. Not a single case was observed in summer.

Most of the time birds consumed their own fresh droppings. In around one in five cases, however, another bird stepped in and ate it instead - sometimes displacing the original bird.

Why would they do it?
Alpine Choughs live above the tree line for much of the year, where winters are long and snow cover can restrict access to natural food such as insects. In colder months they often move downslope and forage around buildings, ski stations and restaurants, feeding on scraps and bird-table seed.

The authors suggest eating droppings may help birds recover extra nutrients from partially digested food during periods of scarcity. It could also help their gut bacteria adjust to major seasonal diet changes.

More likely when feeding - and when droppings are solid
The study found the behaviour was far more likely when birds were actively feeding, rather than resting. Solid droppings were much more likely to be eaten than watery ones, possibly because they contain more undigested material.

Interestingly, neither time of day nor temperature had a significant effect.

Social birds, social competition
Alpine Choughs are highly social, forming flocks year-round. The study found that when more birds were nearby, it became more likely that one individual would eat another’s droppings. In dense groups, access to fresh droppings may simply be easier.

Dominance may also play a role, with lower-ranking birds potentially more likely to engage in the behaviour or more likely to be displaced.

A flexible survival tool?
Although it may seem unappealing to us, eating droppings is a well-known way for some animals to extract extra nutrients or maintain a healthy gut. For Alpine Choughs facing months of snow cover and unpredictable food supplies, it may represent a flexible winter survival tactic.

The researchers suggest further work could examine whether the behaviour improves nutrient absorption or stabilises gut bacteria during seasonal dietary shifts.

For a familiar alpine bird often watched around mountain cafés and cable cars, the study reveals a hidden aspect of winter life - one that underlines just how adaptable high-mountain species can be.

 

February 2026

 

Get Breaking Birdnews First
Get all the latest breaking bird news as it happens, download BirdAlertPRO for a 30-day free trial. No payment details required and get exclusive first-time subscriber offers.

 

Share this story

 

 

 

 

freetrial-badge

 

Latest articles

article_thumb

Weekly birding round-up: 16 - 22 Oct

Jon Dunn's weekly roundup of all the rarities from around Britain, Ireland and the Western Palearctic, where, finally some easterly winds delivered Siberian passerines along the east coast, but headlines also included a mega seabird. More here >

article_thumb

Rousay Stoat removed after months-long search

Trappers, detection dogs and island volunteers have caught an invasive Stoat on the Orkney island, but monitoring must still establish whether it was the only animal present. More here >

article_thumb

One of Scotland's most important places for nature saved from destruction

Scottish Ministers have announced that they will save the internationally important wildlife site at Coul Links from a golf development that would have caused permanent and irreversible damage. More here >

article_thumb

Wallcreeper winter range could expand across Switzerland

Climate models predict an increase in the Wallcreeper's winter range in Switzerland, tho suitable breeding cliffs will increasingly be found at higher elevations. More here >

article_thumb

Close bonds between Jackdaws bring food benefits but with waiting costs

A two-year experiment in Cornwall found that mates and close relatives coordinated their visits and tolerated each other at single-bird feeders. More here >